Deprecated: Joomla\Input\Input implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/aronsiofok/libraries/vendor/joomla/input/src/Input.php on line 41

Deprecated: Return type of Joomla\Input\Input::count() should either be compatible with Countable::count(): int, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/aronsiofok/libraries/vendor/joomla/input/src/Input.php on line 170

Deprecated: Joomla\CMS\Input\Input implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/aronsiofok/libraries/src/Input/Input.php on line 31

Deprecated: Joomla\CMS\Input\Cookie implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/aronsiofok/libraries/src/Input/Cookie.php on line 21

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/aronsiofok/libraries/src/Uri/Uri.php on line 143
Terápiák

 

Első lépések a fejlesztéshez

 

Az első és legfontosabb lépés, hogy szakemberek állapítsák meg, miben és milyen mértékben érintett gyermekünk. A hivatalos út megkezdése előtt javasoljuk, hogy olyan, kifejezetten erre a célra létesült központot keressenek fel és kérjenek időpontot, ahol komolyabb, akár egy hétig tartó vizsgálat során, a pontos diagnózist országos hírű szakemberek állítják fel.


Megfelelően pontos diagnózist az alábbi helyek adnak:

Autizmus Alapítvány

Elérhetőség: http://www.autizmus.hu/index.shtml

Budapesti Korai Fejlesztő Központ
Elérhetőség: http://www.koraifejleszto.hu/

Vadaskert Alapítvány
Elérhetőség: http://www.vadaskertalapitvany.hu/

 

Kezünkben a diagnózissal elkezdhető az adott irányú fejlesztés. A hivatalos utat azonban minden esetben végig kell járni, ami Somogy megye esetén az alábbi:


Somogy Megyei Önkormányzat Tanulási Képességet Vizsgáló és Beszédvizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottsága
Elérhetőség: 7400 Kaposvár, Somssich P. u. 8.
SZB vezető: Bakonyi Zoltánné
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: (82) 528-230


Ők adják ki nekünk a szükséges papírokat, hogy a fejlesztések hivatalosan is elindulhassanak. Ennek hiányában ugyanis legfeljebb magán úton fejleszthetjük gyermekünket. Ők határozzák meg azt is, hány óra fejlesztés jár a gyermekünknek. Ragaszkodjunk a specifikus fejlesztés óraszámának meghatározásához (konkrétan milyen fejlesztés, milyen óraszámban), mert rengeteg félreértést kerülhetünk el ezzel a jövőben.
Felhívjuk a figyelmet, hogy Kaposváron nem minden esetben fogadják el az ismert központok és alapítványok diagnózisait. Ilyenkor egyéb vizsgálatokra küldenek tovább. A lényeg, hogy ezt az utat mindenképpen végig kell járnunk, hogy a megfelelő papír a kezünkben legyen. Ennek hiányában hivatalosan nem kapunk semmilyen fejlesztést!

 

 

Helyben található fejlesztési lehetőségek:


Saját tapasztalatok alapjánjó szívvel ajánljuk térségünkben a alábbiakban felsorolt szakembereket, akik türelemmel és kitartással foglalkoznak gyermekeinkkel:

Babai Katalin gyógytornász, gyógyúszás foglalkozató
Elérhetőség: (30) 558-56-37

Hogy a gyermekünk gyógyúszásra járhasson, hivatalos javaslat szükséges.
dr. Csorba Eszter, adjunktus, gyermekideggyógyász szakorvos (Beutaló és előjegyzés köteles)
Elérhetőség: http://kmmk.hu/neurologia/gyermek-ideggyogyaszati-szakambulancia/

Szakáli Ágnes gyógypedagógus, tanulásban akadályozottak pedagógiája, logopédia szakos tanár
Elérhetőség: (30) 214-35-15

Kiss Gabriella pszichológus
Elérhetőség: (30) 648-88-34

Csatos Brigitta gyógypedagógus
Elérhetőség: (30) 703-27-24

Csallós Krisztina gyógylovaglás
Nyimi Lovas- és Kutyás terápiás Közhasznú Egyesület
Elérhetőség: (30) 380-61-19

 

 

TERÁPIÁK

 

A tudomány jelenlegi álláspontja szerint az autizmus nem gyógyítható. Képességeik fejlesztésével azonban, életkörülményeikben jelentős javulás elérhető el. Oldalunkon olyan fejlesztési módszereket és terápiákat szeretnénk hozzáférhetővé tenni, amelyek közvetlen környezetünkben már működnek, térségünkben megvalósíthatók és igénybe vehetők.

Magunkénak valljuk azokat a szakmai irányelveket, amelyek az egyes terápiák és fejlesztési lehetőségek eredményességére, hatásosságára mutatnak.

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelvében foglaltakat elfogadjuk, amely rámutat:

Egy sor olyan kezelési program/módszer létezik, amely a család anyagi és emocionális megterhelésén, és az esetleges hiú remények nyújtásán kívül nem káros, de nincs bizonyítható elméleti alapja, illetve hatása a módszernek. Átmeneti, pozitív hatás gyakran megjelenik; leginkább placebo-hatásként értelmezhető. Terápiás kérdésekkel kapcsolatban a gyermekpszichiáter, az orvos kötelessége a szülők választását segíteni: felvilágosítással, az információ megfelelő áramoltatásával, szülőképzéssel, illetve a kontra-indikált szerekkel kapcsolatban ajánlott a használattól aktívan eltanácsolni a családot.

KONSZENZUS: Az alternatív, megalapozatlan, illetve megalapozatlan ígéreteket nyújtó terápiák fenti megítélésével kapcsolatban teljes a konszenzus az AACAP, az AANCN, a NAPC, és az NRC ajánlásai között.”

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve – Az autizmusról/autizmus spektrum zavarairól (PDF)

AUTIZMUSSPEKTRUM-ZAVAR – AZONOSÍTÁS, MEGÉRTÉS, BEAVATKOZÁS – Az Autism Europe hivatalos kiadványa (PDF)

Keresünk olyan fejlesztőket, gyógypedagógusokat, akik az autizmus-fejlesztés területén szerzett szakmai felkészültségükkel eredményeikkel és tapasztalataikkal, az elfogadott és konszenzuson alapuló módszerek alkalmazásával segítséget nyújtanak és hozzájárulnak ahhoz, hogy elérhetőségüket a honlapon közzé tegyük!

 

Ilyen fejlesztések és terápiák:

Auditoros Integrációs Tréning (AIT)
Babzsák
Bánffy módszer
Delacato féle tréning
Delfin terápia
DIR Model/Floor Time program
Early Start Denver Model

Mindennapi tevékenységek” fényképsorozat (ELA Program)
Gyógyúszás
Gyógylovaglás
Én könyv
Higashi terápia
Hippo terápia (lovas terápia)
Holding terápia
Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (HRG)
Kisállat terápia
Lovaas program (Lovaas 1989)
Napló, napirend, folyamatábrák
Kommunikációs Rendszer Képek Cseréjével (PECS)
Son Rise/Option
Szenzomotoros Integrációs Terápia (Ayres)
Szociális történetek
TEACCH program
Tervezett Szenzomotoros Tréning (TSMT)
Művészetpedagógiai terápiák (zene, tánc, színjátszás, kézművesség, stb.)

 

Hatásuk nem bizonyított/az irányelvek alapján veszélyesnek találjuk/:

Kombinált védőoltások elutasítása
Facilitált „megtámasztott” kommunikáció
Holding „tartás” terápia
Gyógyszeres kezelés
Pszihoanalitikus pszichoterápia
B6 vitamin és Magnézium kezelés
Glutén- és kazeinmentes diéta
Feingold diéta
GAP diéta
Ketogén diéta