Javasoljuk, böngéssze át az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) honlapját is, melyről sok egyéb hasznos információt is megtudhat.

Honlapjukat az alábbi linken érheti el: http://www.aosz.hu/

Iránytű szülőknek, diagnózis után (letölthető PDF): IRANYTU.PDF

Meglepően jó cikksorozat az autizmusról, mindenkinek ajánljuk:

1. rész: Mi az autizmus, és mi nem?

2. rész: Egy kicsit mindenki autista?

3. rész: Az autizmus kultúrája

4. rész: Időtlen idők

5. rész: Kottából játszani az életet

6. rész: A jéghegy csúcsai

7. rész: Dührohamok és agresszió

Egy család mindennapjai, megpróbáltatásai (forrás: hir24.hu): CIKK

Autisták vallomásai az autizmusról. Könyvajánló az alábbi linken: KÖNYVAJÁNLÓ

Autizmussal élőknek segíthet az alábbi számítógépes / tabletes program: GUBBIO.HU

Az autizmus és a rajz (forrás: ORIGO): CIKK

20 ok, hogy miért hasznos az autizmus diagnosztizálása felnőttként

Mi az autizmus?


Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár a rendellenesség etiológiája (eredete) ismeretlen, a genetikai és környezeti tényezők és azok kombinációja fontosnak tűnik, okait azonban jelenleg is kutatják.

Napjainkban használt hivatalos kifejezés: autizmus spektrumzavar, melyben a spektrum szó az autizmus számtalan megjelenési formájára utal.
Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.
Minden századik emberből egy autista, ma Magyarországon minimum 100.000 autista ember él, az egyik leggyakoribb fogyatékosság.

Szenzoros érzékenység?
Gyakran előfordul, hogy egy autista ember olyannyira érzékeny a hangokra, hogy számára a nagyvárosi közlekedés elviselhetetlen. Előfordulhat az is, hogy bőre fokozottan reagál az érintésre, ezért neki egy ölelés, vagy akár egy szimpla kézfogás is kellemetlen lehet. Ugyanakkor vannak olyan autizmussal élők is, akik olyan ízeket is megéreznek, amiket mi nem, vagy olyan részletekre is felfigyelnek, melyek fölött az átlagos szem elsiklik. Ha beszélgetnek valakivel, megeshet, hogy túl közel hajol a másikhoz, vagy éppen nem néz a másik ember szemébe. Egy autista emberre az is jellemző lehet, hogy leplezetlenül kimutatja érzelmeit, vagy hogy őszintén megmondja a véleményét másokról.

Mi következik ebből?
Az autista emberek láthatóan másképp viselkednek, mint mi. Valószínűleg Ön is találkozott már autistával buszon, iskolában, vagy valamilyen társaságban, aki valahogy „furcsán”, nem megszokott módon viselkedett.