Autista gyermekeket nevelő szülőkként mi magunk is gyakran szembesülünk azokkal a nehézségekkel, melyek miatt a gyermekeink egy lépés hátrányból kénytelenek indulni kortársaikhoz képest.

Az első ilyen talán az volt, amikor szembesültünk azzal, hogy a gyermekünk másként viselkedik mint társai. Aztán el kellett fogadnunk a megmásíthatatlan diagnózist: gyermekünk AUTISTA.

Sorra akadályokba ütköztünk akkor, amikor az ismeretek hiányából fakadó rugalmatlanságot, előítéleteket tapasztaltunk. Megrekedtünk, amikor az oktatás, nevelés és a fejlesztések területén nem volt automatikus a speciális ellátás. Mindenkinek a maga útját kellett járnia azért, hogy gyermeke fejlődni és integrálódni tudjon.

Kiderült, azonban, hogy mégsem vagyunk egyedül. Környezetünkben sokkal többen érintettek az autizmus valamilyen formájával mint gondolnánk, ezért közösséget, párbeszédet kezdeményeztünk egymással és azokkal, akiknek hasonló helyzetekkel kell megbirkózniuk.

A beszélgetésekből összefogás, az összefogásból elhatározás, az elhatározásból pedig cselekedetek következtek. Ezért úgy döntöttünk, hogy szeretnénk segíteni azoknak, akik elakadtak az ellátások, fejlesztések és jogszabályok útvesztőiben, segíteni ha hasonló problémákkal küzdő szülőtársakkal szeretnének kapcsolatot teremteni és tenni azért, hogy a környezet is befogadóbbá váljon: ismereteink, tapasztalataink átadásával.

Úgy gondoljuk, ha az egyesület tevékenységével, akár csak egyetlen autista gyermeket nevelő családnak segítségére lehet, már nem jött létre hiába.

Várjuk azokat, akik szülőként, autizmussal érintett felnőttként szeretnének hozzánk csatlakozni, mi mindenesetre most elindulunk!

 

Az ARON Siófoki Egyesülete alapítói